Organizacja Narodów Zjednoczonych ustanowiła 12 maja Międzynarodowym Dniem Zdrowia Roślin (IDPH), aby podnieść globalną świadomość o wiedzę o tym, w jaki sposób ochrona zdrowia roślin może pomóc w walce z głodem, zmniejszeniem ubóstwa, ochroną bioróżnorodności i środowiska oraz pobudzeniem rozwoju gospodarczego.
Rośliny stanowią 80 proc. żywności i produkują 98 proc. tlenu. Polskie Ministerstwo Rolnictwa zwraca uwagę w komunikacie, że dbałość o zdrowie roślin ma szczególne znaczenie, ponieważ zdrowie ludzi jak i kondycja naszej planety zależy od roślin. Szkodniki i choroby roślin są odpowiedzialne za utratę nawet 40 proc. światowych upraw żywności oraz za straty handlowe w obrocie produktami rolnymi przekraczające 220 mld dolarów rocznie.
Esencją cywilizacji nie jest mnożenie pragnień, ale ich rozumne i dobrowolne wyrzekanie się – Mahatma Gandhi
Zdrowie roślin ma wpływ na bezpieczeństwo żywnościowe i rolnictwo. Zmiany klimatyczne i działalność człowieka wpływają również na zdrowie roślin, zmieniając ekosystemy i ograniczając różnorodność biologiczną, jednocześnie tworząc nowe nisze dla rozwoju szkodników.
W naturze nie ma ani nagród, ani kar: są konsekwencje – Robert Green Ingersoll
Międzynarodowe podróże i handel powodują, że szkodniki i choroby pojawiają się w miejscach, w których wcześniej nie występowały. Zapewnienie zdrowia roślinom jest niezbędne dla życia na ziemi i każdy z nas ma do odegrania pewną rolę – stwierdza resort, powołując się na ONZ.
Ministerstwo zauważa, że niezwykle istotna jest krajowa i regionalna ochrona roślin. Należy zachować ostrożność przy zakupach roślin i produktów roślinnych, zwłaszcza za pośrednictwem handlu na odległość, który omija regularne kontrole fitosanitarne. Ważne jest, aby kupować od renomowanych firm, które zapewniają międzynarodową certyfikację fitosanitarną dla bezpiecznego handlu roślinami i produktami roślinnymi.
Natura nie łamie swych praw – Leonardo da Vinci
Dużą rolę w tym zakresie odgrywa edukacja. Już dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym warto uświadamiać, że rośliny mogą chorować oraz co to oznacza dla bezpieczeństwa żywnościowego, różnorodności biologicznej, środowiska i naszej gospodarki.
We wszystkie te działania włącza się Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN), która nadzoruje zdrowie roślin m.in. poprzez eliminację negatywnych skutków wynikających z wymiany handlowej i stosowania środków ochrony roślin oraz nadzór nad produkcją materiału siewnego w pełni spełniającego wymagania zdrowotne i jakościowe. (PAP)
autor: Anna Wysoczańska awy/ mmu/
Źródło: Serwis Nauka w Polsce – www.naukawpolsce.pap.pl
Fot.: Stefania Pruszyńska, redakcja Gazety Autorskiej IMPRESJee.pl www.impresjee.pl
Cytaty wybrał: Abelard Z. Wiński, redakcja Gazety Autorskiej IMPRESJee.pl www.impresjee.pl