„Śmieje się, jakby jadł szparagi w poprzek” − to podobno bardzo popularne powiedzenie… Z innych znane jest: „Uprawiał politykę szparaga − jak tylko który się wychylił, to zaraz ucinał główkę”. O tym, że szparagi podbijają świat, przekonują nie tylko imponujące statystyki produkcji i spożycia tego warzywa (na całym świecie w sumie uzyskuje się ponad 1 mln ton tego smakołyku z powierzchni uprawnej 200 tys. ha).
O ekspansji szparaga na stoły wielu narodów, produkcji, wędrówce handlowej i o jego walorach odżywczych, smakowych i zdrowotnych na konferencji prasowej, zorganizowanej przez Polski Związek Producentów Szparaga 10 maja br. w Hotelu Rzymskim w Poznaniu, m.in. mówił prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski z Katedry Warzywnictwa poznańskiej Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, członek honorowy tego związku. W tym spotkaniu uczestniczyli oprócz dziennikarzy − przedstawiciele Urzędu Miejskiego, burmistrz Nowego Tomyśla, naukowcy z poznańskiej Akademii Rolniczej.
Uprawia się szparagi niemal wszędzie poza − rzecz jasna − Antarktydą. Jak się okazało, największymi eksporterami szparagów są: Chiny, Peru, Meksyk, Grecja i Hiszpania. Już Niemcy nie są największym importerem tego warzywa, sami znacznie zwiększyli jego produkcję. W imporcie kolejność jest następująca: USA, Niemcy, Japonia, Francja, Szwajcaria. Szwajcarzy wiodą prym w zajadaniu się szparagami − statystyczny mieszkaniec tego kraju spożywa 2 kg tego warzywa (w Polsce średnie spożycie szparagów to zaledwie 30 g, produkcja: ok. 3500 ton, z czego 70% przeznacza się na eksport). Dzięki importowi świeżych szparagów z Peru czy Brazylii można je konsumować u nas także zimą.
Szparagi są promowane od 40 lat przez Katedrę Warzywnictwa Akademii Rolniczej, a od 1993 roku zajmuje się tym Polski Związek Producentów Szparaga. W Nowym Tomyślu zorganizowano 13 międzynarodowych konferencji szparagowych, a degustacje z konferencjami odbyły się już wiele razy, w tym sześciokrotnie w Hotelu Rzymskim. Badania nad szparagiem prowadzi grupa naukowców, której przewodzi prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski, wybrany na lata 2005- 2009. Wszystkie odbywają się w ramach Międzynarodowego Towarzystwa Nauk Ogrodniczych. Organizowane są Międzynarodowe Sympozja Szparagowe – co cztery lata. Dwa lata temu takie sympozjum obyło się w Japonii, rok temu – w Holandii, a w Peru ma się odbyć w 2009 roku. Z kolei kongresami szparagowymi zawiaduje Europejski Związek Szparaga i organizuje je co 2 lata. Ostatni taki kongres odbył się w Grecji.
Zielone szparagi są cenione bardziej niż białe − twierdzą zdecydowani ich zwolennicy, zaś o wyższości białych nad zielonymi mówią inni. Tego sporu jednak nie rozstrzyga się inaczej niż własnym podniebieniem.
Jedno jest pewne, że to warzywo można z fantazją przygotować na wiele sposobów i podać z wieloma dodatkami, o czym można się przekonać choćby w lokalach gastronomicznych, a także w wielu domach, w których przyrządza się szparagi wg własnych upodobań albo eksperymentuje, chcąc zaproponować coś wyjątkowego domownikom, gościom. Zupa szparagowa, kremy, sałatki, musy, koktajle, dania mięsno-szparagowe, na zimno szparagi z wędlinami, grzybami… Jednym słowem − cuda i podniety dla doceniających smakową różnorodność i piękno kompozycji dań ze szparagiem w roli głównej albo egzotycznej czy też tradycyjnej przystawki do potrawy.
A w ogóle dominuje spożycie świeżego szparaga zamiast konserwowego, uprawia się i spożywa więcej zielonych szparagów niż białych, Wcześniej rozpoczynany jest sezon, zwiększa się spożycie szparaga poza sezonem, promuje się to warzywo wśród młodszej części społeczeństw, są dostępne na rynku przygotowane do konsumpcji obrane szparagi.
Degustacja smaczków szparagowych, wielokompozycyjnych potraw przygotowanych przez mistrzów kuchni Hotelu Rzymskiego nie mogła nie potwierdzić, że walory smakowe szparaga są niekwestionowalne − sama jestem wielką smakoszką tego warzywa.
Trochę mdła − jak na mój gust − była terina szparagowa, za to wyśmienita okazała się szparagowa sakiewka z kurkami w śmietanie. A wziąwszy pod uwagę zalecenia dietetyków, tak chętnie rekomendujących warzywa zamiast mięsa, a i uwzględniając afrodyzjakalne właściwości szparaga − dla zdrowia i przyjemności delektowania się nim, nie sposób się nie poddać temu smakowitemu ucztowaniu częściej. Raz w pieleszach domowych, raz − przyjąwszy zaproszenie na kolację i pójście na nią z kimś wyjątkowym…
Stefania Golenia Pruszyńska
— Stefania Pruszyńska
Stefania Pruszyńska (Stefania Golenia). Redaktor-dziennikarka, autorka publikacji wielu gatunków. Poetka, autorka utworów wielu gatunków literackich (eseje, poezja, aforyzmy, satyra, opowiadania, reportaż literacki itp.) i sztuki plastycznej. Redaktor naczelna, właścicielka-wydawca Gazety Autorskiej IMPRESJee.pl
⇒⇒⇒ OD 1989 r. W REDAKCJACH i WYDAWNICTWACH. Etatowo: w niezależnym Dzienniku Wielkopolan „Dzisiaj” (1989 – 1991), polsko-amerykańskim wydawnictwie US West Polska (1993 – 1996), „Gazecie Targowej” (1996 – 2000) i tygodniku „Wprost” (1996 – 2000), aktualnie redaguje Gazetę Autorską IMPRESJee.pl (od 2006 r.) ⇒⇒⇒ Także w różnych okresach: redaktor merytoryczna polskich wydawnictw książkowych i redaktor-korektor różnych wydawnictw drukowanych, w tym prasy polskojęzycznej, a także wademeków w kilku językach europejskich, oraz prac naukowych czy w ramach pracy w wydawnictwach równocześnie: przedstawicielka wydawnictwa na stoisku firmowym na Międzynarodowych Targach Poznańskich lub specjalistka-przedstawicielka ds. kontaktów z mediami. ⇒⇒⇒ W latach studenckich i nieco później (do 1989): asystent antykwarski w PP „Desa”, analityk w laboratorium bakteriologii WZSChPiG.
⇒⇒⇒ W RÓŻNYCH OKRESACH WE WSPÓŁPRACY REDAKTORSKIEJ, PUBLICYSTYCZNEJ, AUTORSKIEJ, INFORMACYJNEJ: z prasą polonijną, np. dwutygodnikiem „Kurier”, Hamburg (1993 – 2010) czy np. z „Dziennikiem Polskim” (Londyn) i tytułami wydawanymi w Polsce, m.in. z: „Welcome to Poznań”, „Merkuriuszem Polska”, „Forum Wielkopolski”, „Aspektami Kulturalnymi”, Magazynem Muzycznym „Brzmienia”, „ABC”, „Protokołem Kulturalnym” oraz z redakcjami czasopism i portali środowisk dziennikarskich i literackich, w tym aktualnie: drukowanego kwartalnika i witryny prezentacyjnej „Protokołu Kulturalnego”, czasopisma „Wielkopolski Widokrąg” Wielkopolskiego Oddziału Związku Literatów Polskich; ⇒⇒⇒Także redaktor merytoryczna rzadkich tematycznie publikacji książkowych, np. „Księga romska” Władysława Iszkiewicza. Również redaktor-korektor: prasy drukowanej (miesięczniki), publikacji książkowych, monografii (artyści), m.in. Rafała Boettnera-Łubowskiego, „W kręgu światła i koloru. O twórczości Edmunda Łubowskiego”, książek Lednickiej Wiosny Poetyckiej, w tym oprac. Jana Grada „W gaju poezji”, albumów artyst., np. „Orły polskie. Rzeźby w drewnie” Henryka Zięby, biuletynów szkół wyższych (np. „Studenckie Graffiti”) czy prac naukowych i innych, w tym we współpracy z uczelniami wyższymi: Wyższą Szkołą Nauk Humanistycznych i Dziennikarstwa, WSB, ze Związkiem Literatów Polskich czy fundacjami. *** Ponadto: animatorka kulturalna, realizatorka publikacji patronackich i akcji własnych oraz w ramach redagowanej Gazety Autorskiej „IMPRESJee”, aktualnie: Gazety Autorskiej IMPRESJee.pl
⇒⇒⇒ Od 2006 r. – redaktor naczelna, wydawca i realizatorka eksperymentalnie założonej na platformie Blox.pl Gazety Autorskiej „IMPRESJee”www.impresjeee.blox.pl, nr 2190 w Rejestrze Prasy Regionalnej w SO w Poznaniu, obecnie mającej nowy adres i nazwę: Gazeta Autorska IMPRESJee.pl www.impresjee.pl * (scala zasoby Portalu Autorskiego IMPRESJee.pl z zasobami Gazety Autorskiej „IMPRESJee”). ******* Scalanie zasobów 2 mediów jest rezultatem zamknięcia przez Agorę SA w dniu 29 kwietnia 2019 r. platformy Blox.pl, na której redagowała: Gazetę Autorską „IMPRESJee” www.impresjeee.blox.pl (ok. 7,7 mln wizyt Czytelników, na TOP 1000 Blox.pl – 1. miejsce w kategorii: Prasa i Media i 1. miejsce w kategorii: Media); własne witryny artystyczne: poetycką: Poezja, Stefania Pruszyńska (ok. 570 tys. wizyt) i ArtGrafPoeFoto oraz podstrony, witryny specjalne tematyczne.
⇒⇒⇒ II. TWÓRCZOŚĆ LITERACKA-POETYCKA i PLASTYCZNA: POEZJA, ESEJE, AFORYZMY, UTWORY SATYRYCZNE, SATYROPODOBNE I INNE. *** PUBLIKACJE. Wcześniejsze: rozproszone od lat 80 i z 90. Najnowsze z 2021 r.: w Gazecie Autorskiej IMPRESJee.pl, czasopiśmie WO ZLP „Wielkopolski Widnokrąg", „Protokole Kulturalnym” (nr 75/76), książce: „Kalisz stolicą aforyzmu” (2020), ); w polsko-niemieckiej antologii polskiej poezji IV – Anthologie der polnischen Lyrik IV „Jak podanie ręki” – „Wie ein Haendedruck” (wyd.: Wielkopolski Oddział Związku Literatów Polskich i Fundacja Literacka „Jak podanie ręki”, Poznań, 2018); w polsko-francuskiej Antologii poezji współczesnej X „Jak podanie ręki” – „Comme serrer la main” (wyd.: Fundacja Literacka „Jak podanie ręki”, Poznań, 2018), antologii „Po-tyczki aforystów”, III, wyd. Wielkopolski Oddział Związku Literatów Polskich 2018; w polsko-angielskiej Antologii poezji „Jak podanie ręki” − Anhology of contemporatory poetry „Like The Hand of Friendship”; we własnych autorskich portalach artystycznych: Poezja, Stefania Pruszyńska oraz: ArtGrafPoeFoto, Stefania Pruszyńska; własnym autorskim zbiorze poetyckim „Szepty dalekobieżne” (San Francisco 2009); w czasopismach, m.in.: „Welcome to Poznań”, „Merkuriusz Polska”, „Protokół Kulturalny”; prasie internetowej: Gazecie Autorskiej IMPRESJee.pl; w wydawnictwach książkowych innych autorów (np. książce autobiograficznej Miklosza Deki Czurei, Króla Czardasza, wirtuoza skrzypiec).
***PREZENTACJE LITERACKIE. Od 2007 r. na wielu spotkaniach literackich czy festiwalach, w wielu miejscach na wydarzeniach w Poznaniu (m.in. w Domu Bretanii, Domu Romskim, klubie ZAK) i w regionie Wielkopolski (w Muzeum Arkadego Fiedlera w Puszczykówku, na plenerowych imprezach kulturalnych np. w parku przypałacowym w Nieszawie czy w Ludwikowie); za granicą, m.in. na Krecie (2010 r.); w Radiu Emaus (2012); na spotkaniach literackich w Klubie Literackim „Dąbrówka” (2011, 2013 i 2017); w Auli UAM w Poznaniu (20 sierpnia 2017); w Muzeum Etnograficznym w Poznaniu (listopad 2018); podczas II Międzynarodowej Konferencji Poetyckiej Wielkopolskiego Oddziału Związku Literatów Polskich: (Piła, październik 2018 r.) i na „Aforystykonie”, organizowanych przez Wielkopolski Oddział Związku Literatów Polskich (Kalisz, 30 listopada 2018), na festynie w Dwujęzycznym LO im. Jana Nowaka-Jeziorańskiego w Poznaniu (październik 2019); podczas III Międzynarodowej Konferencji Poetyckiej (październik 2019). ***WYSTAWY I PREZENTACJE PRAC PLASTYCZNYCH: VIII MASTRiN pn. Harmonia w Pałacu Działyńskich w Poznaniu (2011); w Bibliotece Publicznej w Buku (2012), w Auli UAM 20 sierpnia 2017 r., w Wielkopolskim Urz. Woj. (grudzień 2017); w Klubie Literackim „Dąbrówka” (2013, 2017), wcześniej podczas spotkań autorskich m.in. na Krecie – w Rethymno i Adelianos Kampos (2010); ***PUBLIKACJE GRAFIK, RYSUNKÓW. Najnowsze: „Kalisz stolicą aforyzmu” (2020). Najstarsze: Rysunki satyryczne w Dzienniku Wielkopolan „Dzisiaj” (1990 - 1991); grafiki w autorskim zbiorze swoich wierszy „Szepty dalekobieżne”; na okładkach książek (Lednickiej Wiosny Poetyckiej: „Żeby marzyć”, „W Gaju Poezji. Lednicka Wiosna Poetycka 1997 – 2015” w oprac. prof. Jana Grada – w ramach współpracy ze Związkiem Literatów Polskich; w prasie drukowanej (np. „Welcome to Poznań”) i Gazecie Autorskiej IMPRESJee.pl oraz we własnych artystycznych witrynach autorskich: ArtGrafPoeFoto i Poezja, Stefania Pruszyńska. ⇒⇒⇒NAGRODY, CERTYFIKATY. Nagroda w konkursie na felieton „Arkusza” – miesięcznika kulturalnego, wyd. przez Oficynę Wydawniczą „Głos Wielkopolski” (1996 r.); Dziennikarskie Koziołki 2017 w kategorii: Redakcja, przyznane przez Stowarzyszenie Dziennikarzy Rzeczypospolitej Polskiej (wręczone 9 maja 2017 r. na gali w Wydziale NP i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza).
Certyfikaty: US WEST Polska – specjalistka ds. konsultacji * Z ekonomii społecznej – BO Doradztwa i Edukacji pod egidą Europejskiego Funduszu Społecznego *** NAUKA. Wiedzę akademicką zdobywała w Uniwersytecie Adama Mickiewicza i Akademii Ekonomicznej ***POGLĄDY. Jest zwolenniczką rozwoju dialogu kultur.